"LIHTSAD, aga tähtsad asjad" Sirje Tobreluts

Käes on detsember, aasta suurim ootusteaeg. Kuu, mis täidab igaühe, nii suure kui väikese, südame lootuste ja soovidega.
On aeg vaadata endasse ja meid ümbritsevasse ning avastada seal seletamatu tunne- igatsus imelise järele. Igatsus rõõmu, igatsus mõistmise ja armastuse järele.
Minu laual põleb küünal ja tihti heidan pilgu küünlaleegile, et mõelda ja meenutada 2006. aasta tegemisi ja tunnustada tegijaid. Mind vaevab mõte, kui vähe me ikka märkame, mis me ümber toimub. Nii heas kui halvas mõttes.
Eelkõige tahan südamelt maha puistata halva. Toon vaid paar näidet hästi asustatud Tilsist. Eriti lõhkumiste rohked on nädalalõpud. Lõhutakse kõike, eriti neid kohti, mis on juba korrastatud. Mitmel korral on lõhutud pargis ehitatavat sotsiaalmaja, lasteaia aeda. Vallamaja ja lasteaia ukse juures tehti tuld, mõtlemata millised tagajärjed oleksid võinud olla. Ja nüüd on siis järjekord jõulukuuseni jõudnud. Milline on nende inimeste südametunnistus, kas vahel ikka paneb mõtlema, miks ma nii teen, see on ju kõigile jõulumeeleolu loomiseks ja lastele rõõmuks. Mul oli küll klimp kurgus seda nähes ja kindel sõnum konstaablile- me peame leidma need kurikaelad. Vallavalitsus paneb välja autasu neile julgetele inimestele, kes märkavad lõhkumisi ja muud sarnast ja annavad valda teada. Uueks aastaks on planeeritud paigaldada videovalve. Loodan, et kõik üheskoos , suudame pahedest jagu saada. Vaja oleks hoopiski igasse valda oma konstaabel, kes suudaks ise palju asju ennetada. Kahjuks ei jätku sellise palgapoliitika juures mehi. Siit tulevad ka igapäevased pahed.
Aga tegelikult on meie ümber ikka väga palju kaunist ja tegusat. Märka vaid ja tunnusta.
Juba eelarvest tulenevalt, panustame me ligi 60% alus- ja põhiharidusele. Eks see anna võimalusi ja tingimusi meie koolides ja lasteaias. Lasteaia sõimerühma juurdeehitus avati septembris 18-le 2-3 aastasele mudilasele. Ruumid on mugavad ja võimaluste rohked meie pisikestele. Meie laseteaednikud ei ole pelgalt ainult õpetajad ja kasvatajad, vaid imetlusväärne imetegija väikese inimese loomisel.
Oleme alati hinnanud noorte huvialategevusi muusika- ja spordikoolis ja tasunud seal õppimiseks kohamaksud. Oleme jaganud tasuta töövihikud kõigile valla koolides õppivatele lastele. Andnud võimalused käia lastega mööda Eestimaad ekskursioonidel ja lõpuklassi reis väljapoole Eestit. Oleme tunnustanud meenete ja tänukirjadega lastekaitsepäeval kõiki parimaid õpilasi, õpetajaid ja lapsevanemaid. Jõulupaki ootus on kuni 9nda klassini. Jõulu eel toetame kõiki 3 ja enama lapselisi peresid 300 krooniga lapse kohta.
Meie koolides ja lasteaias töötavad tragid ja teotahtelised juhid, õpetajad ja muu personal.
Vallas on kolm raamatukogu ja 5 avalikku internetipunkti. Vana.- Koiola raamatukogu avati alles aasta alul. Valla eelarvest suurenes raamatufond üle 100000 krooni võrra. Raamatukogude töötajad on noored ja hakkajad inimesed. Osaleme kahes ineterneti projektis. 5 valla projekt on käivitunud .
Lepinguid sõlmitakse 132 küla internetiseerimiseks, mis hakkab loodetavasti tööle uuel aastal. Kindlasti ei anna see veel kõikidele võimalust kodus olla maailmaga ühenduses. Oleme jätkuvalt valmis osalema igas uues projektis. Meil on valmis uus kodulehekülg.
Meil ilmub 10 korda aastas tasuta oma valla leht LAHEDA SÕNUMID, kus anname ülevaate valla tegemistest. Leht on vallarahva poolt hästi loetav ja alati oodatav.
Väikene Vana-Koiola kultuurimaja pakub mitmesuguseid võimalusi isetegemiseks läbi näiteringi, tantsulusti, pillimängu. Siin majas toimub huvitavaid üritusi ja pidusid igale eale. Ainult tule kohale, lusti ja naudi, ole iseendaga rahul ja lõõgastu.
Siin majas on alati oodatud meie pensionärid, eakad ja puudega inimesed. Teile korraldatud üritused on olnud südamlikud, Teie tänud on olnud soojad ja südamest.
Jätkub sotsiaalmaja sisetööde remont. Remondirahad on kahjuks laenatud. Eks selle vana maja taastamine ole väga aega nõudev ja töömahukas.
Meil on head sõprus- ja kultuurisidemed Läti Trapene valla ja Aluksne rajooniga,
Saksamaal Weddelbroogi vallaga, oleme alustanud tutvumist Ukraina kooliga.
Eeltööd ja projekteerimised käivad Tilsi staadioni ehitamiseks. Kindlasti kujuneb staadioni rajamine paari aastaseks objektiks kuna on juba rahaliselt väga kallis objekt ja vaidlused on olnud riigipoolse raha jagamise üle.
Planeerime ja koostame 2007 aasta eelarvet ja tegevuskava, kuidas olla jätkusuutlik. Olla hea koostööpartner oma ettevõtjatele, naabritele ja olla loov edaspidiseid võimalusi arvestades.
Aasta 2006 on otsa saamas. Igati töine ja tegus aasta oli. Tänan südamest kõiki, kes aitasid valla tegemistele kaasa.
Soovin aastavahetusse tõelist jõulurahu! Aega mõtlemiseks ja iseendaks jäämist!
Jakob Tamme ( 1861-1907) mõtted olgu 2007 edukuse ja usu moto

Kõik, milles oma osa näeme, mis alles kätte saamata-
Me tuleviku täheks seame, et teda kinni tabada.
Eks olgu elutorm küll vinge ja seisku ümbrus udu sees,-
Ei tühjus oota meie hinge.kui soovitäht meil silme ees.
Ta annab lootust, annab jõudu, et meid ei murra olevik…
Ja seni ongi elul sõudu, kui tähte näitab tulevik.

Imelisi jõulupühi ning õnnelikku uut aastat!